Calculating change using coins including pound coins

Introduced in the Year 2 curriculum as: "Solve simple problems in a practical context involving addition and subtraction of money of the same unit, including giving change"

Use your subtraction skills to work out how much change is given.


Example 1:

A banana costs 70p. You give the shopkeeper £1.

To work out how much to give back, solve 100 - 70 = 30.

So, you get 30p change.


Example 2:

Milk costs £1.20. You give the shopkeepers £2.

To work out how much change is given, solve 200 - 120 = 80.

So, you get 80p change.


Example 3:

Tomatoes cost 42p each. You buy 2. How much change will the shopkeeper give you from £1?

Tomatoes cost: 42p x 2 = 84 pence

To work out the change from £1, we solve: 100 - 84 = 16 pence


Example 4:

Carrots cost 13p each. You buy 2. How much change will I get if I pay the shopkeeper £2 for 2 carrots?

2 carrots x 13p = 26 pence

To work out the change from £2, we solve: 200 - 26 = 174 = £1.74.


Example 5:

I buy a tomato and an orange from the shop. How much change will I receive from the shopkeeper from £2?

1 tomato + 1 orange = 42p + 63p

= 105p

To work out my change: 200 - 105 = 95 pence


⯇ Browse by year group
⯇ Browse by topic area