The number of minutes in an hour and the number of hours in a day

Introduced in the Year 2 curriculum as: "Know the number of minutes in an hour and the number of hours in a day"


Example 1:

How many minutes are there in 2 hours?

There are 60 minutes in 1 hour.

So, 60 + 60 = 120 minutes


Example 2:

How many minutes in half an hour?

60 ÷ 2 = 30 minutes


Example 3:

How many minutes are there in 3 hours?

60 x 3 = 180 minutes


Example 4:

How many hours are there in 2 days?

Well, there are 24 hours in a day, so we solve:

24 x 2 = 48 hours


Example 5:

How many seconds are there in 3 minutes?

Well, there are 60 seconds in 1 minute so we solve:

60 x 3 = 180 seconds


⯇ Browse by year group
⯇ Browse by topic area